Топ 10 български сериали

„Всичко българско и родно любя, тача и милея“, казваше българчето на Иван Вазов. Ей така, с надеждата, че с времето добрите ще станат повече от лошите.

Ето нашият топ 10 български сериали, в който включихме и по-стари и по-нови продукции в името на справедливостта.

10. Столичани в повече (2011)

Стоянка Мутафова, Иван Юруков, Виолета Марковска, Любо Нейков, Кръстьо Лафазанов, Силвия Лулчева, са сред звездите, които зрителите ще видят в ролите на вълнуващите персонажи. Сериалът пресъздава съвременния живот в едно софийско предградие, като проследява драматичните и не по-малко комични отношения между две големи съседски фамилии.

Тепърва предстои сериалът да се докаже като успешен, но според първоначалните данни интересът към него е достатъчно голям, за да намери мястов нашия топ 10 български сериали.

9. Стъклен дом (2010)

Стъклен дом се превърна в телевизионна сензация. Благодарение на съвременен сценарий, адекватна актьорска игра и добро качество на продукцията, сериалът е сред най-гледаните за последните 20 години.

Излъчва се в праймтайма на bTV. Сюжетът му е съвременен, реалистичен, изпълнен с много динамика и ефектен монтаж, характерен за холивудските кинопродукции. Някои от най-популярните български актьори участват в сериала. Не липсват и нови звезди като Явор Бахаров, Луиза Григорова, Бойко Кръстанов, Радина Кърджилова и др.

8. Забранена любов (2008)

Излъчването му започва на 5 октомври 2008 г. Епизоди се излъчват всеки делничен ден от 18.30. До момента има над 300 епизода.

Не можем да кажем, че се е превърнал в хит, но пък е първия що годе приятен опит на най-новото поколение режисьор, сценаристи и продуценти на България да създадат нещо, което да става за гледане. Все пак се задържа дълго на екран и за това заслужи място класацията ни. Участват Диана Любенова, Николай Илиев, Ивайло Герасков, Фахрадин Фахрадинов, Елен Колева и др. Епизодични роли в сериала имат премиерът Бойко Борисов и плеймейтката Златка Райкова.

7. Морска сол (2005)

„Морска сол“ е български ситком от 2005 година на режисьора Стефан Савов, по сценарий на Емил Бонев и Алексей Кожухаров. В ролите: Асен Блатечки, Койна Русева, Пенко Господинов, Екатерина Стоянова и др.

В две съседни тавански стаи живеят двама приятели и две братовчедки. Логично, между тях се заражда любов, забавни моменти и недоразумения.

6. Клиника на 3-я етаж (1999)

Първата българска ситуационна комедия, с участието на Христо Мутафчиев, Стефания Колева, Рени Врангова, Александър Косев и др.

Професор Филипов заминава на работа в чужбина и оставя апартамента на сина си д-р Александър Филипов. Там младият гинеколог обзавежда частна клиника и взима на работа свои приятели – лекар интернист, психиатър и медицинска сестра. Така започват безкрайните приключения на младите лекари, в които се оглежда съвременният бит и нрави на българина.

Диалозите са свежи, актьорската игра е на ниво и само липсата на адекватна реклама не успя да превърне „Клиника на 3-я етаж“ в тотателн хит. Наскоро БНТ излъчи нови 12 серии на сериала – „Десет години по-късно“, но те като че ли минаха незабелязано, поради не високата популярност на националната телевизия. Жалко, бихме възкликнали ние.

5. Дунав мост (1999)

„Моралът на три поколения на моста между две епохи – недоизживяната стара действителност и неустановената нова. В това мътно междувремие плуват „силните“ и хитрите и се давят „слабите“ и честните….Има и „трети“ – подведени наивници с мечти и амбиции, скочили в реката на живота с чужда „помощ“…“ Това казва БНТ за първия сериал, който продуцира след 1989.

Други ще го запомнят като сериала, в който Йоана Буковска се събличаше гола и правеше секс с едва ли не всеки, попаднал пред очите й. Трети пък си спомнят само хубавата роля на Христо Мутафчиев като циганин. А Хилда Казасян ще запомни „Дунав мост“ с развода си с Чочо Попйорданов, който хлътна по Йоана Буковска. Смята се, че „Дунав мост“ е гледане от над 5 милиона души.

4. Васко да Гама от село Рупча (1986)

Още един тв-хит по сценарий на братя Мормареви. Режисьор е Димитър Петров, оператор е Цанчо Цанчев. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков.

Шестокласниците Васко, Женя и Фори живеят във Варна. През лятната ваканция те намират изоставена пробита лодка, която решават да стегнат и с нея да обикалят крайбрежната ивица. По време на възстановителните работи постепенно се заражда съперничество между Васко и Фори. Причината – и двамата са влюбени в кокетната им съученичка Августина. Това е само началото на 6-серийния филм, от който ни остана „Тече, всичко тече“ и тръпката в стомаха при вида на Иван Ласкин.

3. Капитан Петко войвода (1981)

Исторически сериал за живота на Петко Киряков, известен като Капитан Петко войвода.

Политическата обстановка в Османската империя и по-специално в Източните Родопи, мотивирала действията на главния герой е разяснявана от писателя и сценариста Николай Хайтов в началото на всяка серия. Дълбокият глас на Васил Михайлов (Капитан Петко войвода) и незабравимо изпълнение на „Петко льо, капитане“. са сред запомнящите се моменти от сериала.

2. Войната на таралежите (1979)

В началното училище се организира курс за баскетболисти. Амбициозен треньор (в ролята – Павел Поппандов) избира момченца с фанатичен блясък в очите, готови да изпълняват и най-абсурдните му команди. Един ден двама от тях закъсняват и той ги изключва от отбора. Така започва „войната на таралежите“ с равнодушието на възрастните, по сценарий на братя Мормареви. С изобретателност, хитрост и помощта на единия от родителите, те успяват да си направят баскетболно игрище. Войната е спечелена и победителите организират свой баскетболен турнир.

А песента…песента е незабравима.

1. На всеки километър (1969)

Не може да сте родени преди 84-та и да не сте си затананикали вече мелодията от филма. Може да си я припомните тук.

“На всеки километър” е български екшън-сериал на приключенска и партизанска тематика. Снимките на сериала започват през 1969 г. Сред сценаристите на филма са Павел Вежинов и поетът-дисидент Георги Марков. Режисьори са Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев. Филмът е абсолютен хит, а Стефан Данаилов се превръща в секс икона с ролята си на майор Деянов.

Източник: Top10.bg

 





{START_COUNTER}