Голямата провокация: "Знакът на българина: Кървавият код"

Сериалът на Димитър Недков тръгва по TV 7 на 10 март

Голямата провокация: "Знакът на българина: Кървавият код"  | StandartNews.com

Голямата провокация в националния ефир стартира на 10 март от 23 часа по TV 7. Тогава ще се завърти първият от шестте епизода от "Знакът на българина: Кървавият код". Авторският сериал на Димитър Недков ще предизвика всички, които са си мислили, че толкова мащабно като производство и послания кино не може да се случи по нашите географски ширини. Жадната за все по-стойностни вълнения и интриги публика ще потъне в дебрите на неправен досега политически трилър, изпълнен с любов, езотерика, прекрасни актьори и вечни послания.

Всичко се случва в преследването на тайнствения символ от миналото - който го завладее, ще разгадае тайните и ще предвиди бъдещето. Защото в митичния знак е закодирано спасението. Защото събитията са пропити от усещането за материална и духовна криза, обхванала човечеството в началото на третото хилядолетие. Във фокус са настървението към властта, диктатурата на парите, силата на чувствата. Преплитат се истории за войната между религиите, световния тероризъм, съвременната глобална политика, невидимата роля на тайните общества.

През столетията Знакът е бил разделен на три части, скрити в различни краища на света. Поверието гласи, че ще изпълни чудодейната си мисия, само ако бъде събран в старинен храм в малък български манастир. И докато едни виждат в това шанс за по-добро бъдеще, то световната политическа и религиозна върхушка се опасява, че ще изгуби контрола върху човечеството. Хората на капитала и догмата решават да унищожат веднъж завинаги Знака, за да не допуснат установяването на хармония и любов. Така българските земи се превръщат в арена на гладиаторската схватка между съвременните Давид и Голиат за победа на доброто над злото.

По следите на Знака се впускат агент по религиозен тероризъм на ЦРУ, професор по религиозна семиотика, високопоставен масон, руски олигарх, фанатизиран терорист, елитна компаньонка, лидер на политическа партия и посветен езотерик. Действията на всеки от тях са продиктувани от волята и плановете на президентите на САЩ и на Русия, Папата, лидера на масоните, водача на терористите. Тази необикновена мисия ще изправи всеки от героите пред сложни житейски избори и неочаквани обрати. Българите най-после осъзнават, че битката за достойнството на техния род най-после е започнала.

Хвърлената ръкавица

Създаването на политическия трилър има дълга история - тя е не по-малко интересна от самия сюжет. "Попаднахме на умишлено укривани неизвестни досега артефакти от националното битие. Добрахме се до доста интересни неща, докато разплитахме дебрите на алтернативната история. Заобиколихме българските предразсъдъци и обслужването на чужди интереси. Така стигнахме до изумителни факти - те дават повод на българите да твърдят, че това, което се е случвало по земите им, не се е случило никъде другаде из Европа. И то е определяло доста сериозни посоки на развитие на цивилизацията.

Успехът на романите "Знакът на българина", издадени от "Стандарт" през 2010-а и 2011-а, ни предизвикаха за телевизионната екранизация. Самите читатели толкова много са си представяли образите, че казваха: "Всичко ни е като на кино, защо не го направите?", коментира Димитър Недков. Така преди две години той сформира новата продуцентска компания Story studio - "Знакът на българина" е първият продукт за тв пазара. Интерес към проекта проявяват от всички телевизии, но най-настойчива е TV 7 - като най-бързо развиващата се с нов тип модерно мислене. "Смея да кажа, че да се пусне точно днес в това време точно този политически трилър, се изисква изключително голяма гражданска смелост. "Знакът на българина" в ефир е категорично доказателство, че телевизията, която го пуска, е доста независима. Защото сериалът разказва за събития и личности от заобикалящата ни действителност. Някои от персонажите са фактори в сегашната политика и надали ще бъдат особено очаровани", добавя Недков.

70 дни, които ще разтърсят ефира и не само

Историята на "Знака на българина" не се развива в мол, а е глобална. Действието се случва във Вашингтон, Ерусалим, Ватикана, Москва, Виена, в потайни манастири из Европа. Екранът е наситен с места от невероятното културно-историческо наследство на нацията. Това е сериалът с най-голямото продуктово позициониране на най-важната марка - България.

Подготвителният период отнема половин година, снимачният - 70 дни. В продукцията участват над 20 подизпълнителски компании. 150 човека са в творческите, техническите и специализираните екипи. Актьорите са 55, статистите са 100. За първи път за тв сериал е сътворен изцяло авторски професионален саундтрак.

"Знакът на българина" е създаден изцяло от млади хора. Средната възраст на работилите в продукцията е между 28 и 33 години - с изключение на Димитър Недков и още един човек. Story studio откровено залага на представителите на новата генерация, които искат да се научат как се прави кино и в бъдеще да заемат респектираща позиция в него. Това е сериалът на абсолютните дебюти - от Недков до юнаците край камерите.

"Наложи се да дебютирам, защото доста изявени и емблематични имена в киното ни се запознаха със сценария и отсякоха: "Такова нещо в България не може да се направи. Няма кой да се справи". Всички се стряскаха от мащабността на историята. Имаше реплики от сорта на: "Как така ще играем американски или руски президенти? А папата - никога не сме го правили". За първи път в киното ни актьори влизат в кожата на световни персонажи. Изключително уважаваният Васил Димитров се развълнува толкова много, когато го поканихме да бъде Папата, че каза: "Вие сбъднахте детската ми мечта". Титаните като него не подлежат на кастинг, а обикновено режисьорите падат на колене пред тях и ги молят. И това е чест, а не унижение. Той изгради невероятен образ", прекланя се Недков пред доайена.

В сериала актьорите не само играят - сюжетът е замислен така, че те са разказвачите на легендата за знака на българина. На екрана са три поколения: старите и (не)последни мохикани Васил Димитров, Борис Луканов, Никола Гълъбов, сегашното златно поколение: Мариус Донкин, Стоян Алексиев, Николай Урумов, Станка Калчева, новата вълна: Симеон Лютаков, Ирмена Чичикова, Иван Радоев.

Яхвайки вълната на бг сериалите, Недков и хората му анализират и решават да предизвикат артисти, които досега не са участвали в екшън поредиците или сапунките за малкия екран. Затова тръгват да правят пробни снимки из провинциалните театри.

"Показваме на зрителите, че в България има повече от 20-30 популярни лица. Докато обикаляхме из извънстоличните храмове на Мелпомена, разбрахме, че някои от най-добрите са се зарекли да отказват участие в тв сериали. Но заради сюжета, характера на историята и патриотичната нишка в нея те с удоволствие промениха мнението си. Хората просто ни обясняваха, че до този момент не са попадали на сценарий, подходящ за тяхното мислене и професионално майсторство", споделя Недков. Той е убеден, че публиката ще остане очарована от хора, които отдавна не е виждала. Неслучайно проектът е напълно новаторски - в структурирането, в реализацията, в довеждането му до финалната права.

Божидар Димитров и неговият екип от Националния исторически музей създават перфектни условия на кинаджиите да работят в уникален паметник на културата като Земенския манастир.

Специалните ефекти са последни писъци в хай технологиите - за да могат всички случки да бъдат заснети по възможно най-модерния начин. Използвани са някои от най-авангардните похвати от работния график в Меката на световното кино - безпилотни хеликоптерни дронове, ново поколение камери, актуална генерация обективи. Недков като дебютиращ режисьор попада на изключително добрия млад оператор Христо Генков. Двамата си допадат толкова добре, че си позволяват скандални за схоластиците трикове. Така заснемат сцени, които се постигат трудно дори за пълнометражното кино за широкия екран.

"Освен на абсолютните дебютанти, сериалът е и на фанатизираните ентусиасти. Те през цялото време са следели до къде е стигнал светът и тайничко са се учили "как го правят хората". И получили свободата да участват като съавтори в картината, звука и останалите неща, в определен момент изпитваха професионален екстаз. Разбира се, всички са наясно, че последната дума е на зрителя", припомня Недков.

Тежкият сюжет изисква мащабна обща култура на всички участници. И това допълнително нахъсва хората. Сценографите - някои от тях все още са студенти в Художествената академия - в началото дори не подозират как точно трябва да изглежда масонския храм или този на цар Соломон в Ерусалим. В крайна сметка обаче ги възпроизвеждат в тяхната абсолютна точност.

"Слуховете за безнадеждността на по-голямата част от младото поколение са дълбоко невярни и силно преувеличени. Story studio ще продължава да работи с хора, които могат и искат да се докажат. Разбира се, имаше и индивиди, които разочароваха и веднага ставаше ясно, че не биха били на мястото си", не пести истината Недков. Той винаги е бил убеден, че колкото повече инвестираш в подготовката на снимачния период, толкова по-близо ще бъдеш до продукта, който искаш да постигнеш. "Препускането в жанра занижава изключително качеството - губи най-вече зрителя. Подобни сериали се правят бързайки бавно и мислейки не за утре, а за три месеца напред."

Загадката

Поредица факти и емоции довеждат Недков и хората му до категоричния извод: Знакът променя живота на всеки, който се докосне до него. "Зависи обаче кой от коя страна ще го пипне. И това е особено важно", припомня писателят. Самият сюжет до голяма степен предполага абсолютна мистичност на снимачния процес. Когато Никола Гълъбов произнася най-дългия монолог в сериала, който е в основата на моралното послание на цялата история, всички на терен плачат. Въобще атмосферата е пропита от езотерика.

"Но нищо не става без любовта. Историята е преплетена от трагикомичните отношения между няколко двойки, изобилствани от похотливи щения и интригантски подмятания. Но доминира абсолютната амбиция на жените, които искат да управляват света. Просто сме адекватни на съвременната действителност. Това е политически трилър, който разказва за задкулисието на политическия живот. Ако един от сериалите показва кой е под прикритие в подземния свят, то "Знакът на българина" е сериалът, който разкрива кой е под прикритие във висшите етажи на властта. И защо", твърди Недков.

Политиката, религията и църквата, които са три от основните терени на сюжета, винаги изобилстват от безмилостно пролята кръв. И от безумни екшън ситуации, в които попадат участниците. Всичко започва от зловещо убийство. От него тръгва разплитането на интригите, водещи до същината на легендата за знака на българина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай